Tisza, Tisza-tó: szállás, szálláshelyek, szállásfoglalás, vendéglátás, turizmus, útikalauz
Magyar Magyar
 
OnlineLap lapcsalád
MI KERESÜNK ÖNNEK SZÁLLÁST!
0-24-ig
Online kérés
A szolgáltatás díja:
2.000 Ft/keresés
Felhasználónév:
Jelszó:


Tisza-tó

Tisza-tó


lapcsalád
Tisza-tó
Útikalauz  -  Eseménynaptár  -  Falusi turizmus

Abádszalók  -  Kisköre  -  Tiszanána  -  Sarud  -  Poroszló  -  Tiszafüred  -  Nagykörű

Tisza-tavi aktív üdülés
Csónaktúrák a Tisza-tavi Madárrezervátumban, fotószafari és ornitológiai túrák a tavon
Horgászat
Szabadtéri strandok és vízparti üdülés
Hagyományörzés, kézművesutak, falusi turizmus
Gyógyüdülés és termálstrandok
Ötletek kalandozóknak
Kerékpáros ajánlatok, túrajavaslatok
Lovaglás, lovastúrák

- Csónaktúrák a Tisza-tavi Madárrezervátumban, fotószafari és ornitológiai túrák a tavon
Szívesen visszarapülne az időben és megismerné a Tisza szabályozása előtti vadregényes, árvízjárta területeket, a természet nyújtotta harmóniát, az ősi állapotokat?… Ha igen, látogasson el a Tisza-tóhoz, mely különleges természeti környezetével és a letűnt idők árvízjárta állapotait idézi, mely az élőhelyek és a fajok változatosságával hazánk és kontinensünk kiemelkedő ökoturisztikai területe! A 127 négyzetkilométernyi vízfelület kétharmada- kiemelt jelentőségű vizes élőhelyként- a Ramsari egyezmény hatálya alá tartozik, a Hortobágyi Nemzeti Park bemutató területeként pedig a világörökségi rangot is elnyerte. A Tisza-tó különleges vízivilágát csónakból érdemes felfedezni, a romantikus túráinkat nem csak szakértőknek, hanem a természet csodái iránt csak amatőrként érdeklődő vendégeinknek is ajánjuk. A csónakok hol keskeny csatornákon kanyarodnak, hol pedig ezer hektárnyi nyilt vízfelületek hullámain ringatóznak. Itt találhatóak Európa legnagyobb sulyom- és tündérfátyolmezői, a holtágak tündérrózsaszőnyegei, és a csatornák szélén látható érdekességek: ágas békabuzogány, nyílfű, vagy a mocsaras részeken a tömegesen előforduló ragadozó növényünk, a rence is. Ami azonban leginkább csónakba szállásra ösztönöz: a különleges madárvilág, mely nevet adott e paradicsomnak. A tavon eddig a Magyarországon előforduló 380 madárfaj közül több mint 200 fajt figyeltek már meg. A madarak iránt érdeklődők számára különös érték az itt fészkelők szelídsége, a vonuláskor itt időző madarak tömegei, és az azok között előforduló ritkaságok.

- Horgászat
A harmic éve emberi kéz által létrehozott tározót mára a természet vette birodalmába: számtalan sziget, holtág, csatorna, mocsárrét teszi a Tisza-tó felszinét változatossá. Egyedülálló természeti élményt nyújtva az idelátogatóknak. A horgászokat az év minden szakaszában csábítja e táj, hiszen hol a hideg és mély Tisza-folyó, hol a sekélyebb, gyorsan melegedő medencék kínálnak kedvező horgászati lehetőségeket. E mozaikos természeti környezetnek köszönhető bizonyára, hogy a Tisza-tóban és folyóban több mint 50 halfaj él, mely az év minden hónapjában tartogat zsákmányt a horgász számára. Jöjjön el Ön is tavasszal süllőzni a Tisza akadóin, májusban egy compóhorgászatra, vagy próbálja ki a pergetős balinozást, vegyen részt szeptemberben a kapitális harcsákra váró leshorgászaton, az októberi csukázásban, vagy a tavasztól őszig tartó folyami pontyhorgászaton, a tél különleges élményeket tartogató rablóhalazásán a Tisza-tavi morotvák jegén! Kiépített kikötők, képzett horgász túravezetők, felszerelt horgászboltok várják Önt nálunk! Válogasson kedvére, ha ideje teheti, utazzon el hozzánk és próbálja ki a szerencséjét!

- Szabadtéri strandok és vízparti üdülés
Abádszalók
– Abádszalók a Tisza-tó egyik legmozgalmasabb települése. Az “Abádszalóki Nyár” rendezvénysorozat kulturális, képzőművészeti és sportprogjamjaival a szabadidő aktív eltöltését garantálja. Leginkább azoknak a fiatalos vendégeknek ajánljuk, akik kedvelik a mozgalmas strandokat, éjszakai életet. A kiépített strandon megtalálható az óriáscsúszda, vízisportszer-kölcsönző, kijelölt jet-ski pálya, számtalan büfé, bár és étterem, ideiglenes vízifocipálya. A néhol füves, néhol homokos parton napernyő és nyugágybérlési lehetőség szolgálja a vendégek kényelmét. Speciális kínalát a vízibob, vízibanán és ejtőernyőzés, a tó felett repülő hőlégballon. Abádszalókon melegített vízű medence áll a vendégek rendelkezésére.
Kisköre – Kisköre a Tisza-tó kapuja, mely mindig nyitva áll a vendégek előtt. A 600 méter hosszú szabad vízi strandja feltöltött homokos parttal rendelkezik, az Abádszalóki-öböl közelsége miatt itt is lehetőség nyílik a motoros vízi sporteszközök használatára; különlegesség a gömbi. A strand kempinggel együtt működik, benne éttermek, büfék, játéktermek, ajándékboltok sorakoznak, valamint helyet ad szabdtéri mozinak és színpadnak is.
Tiszanána – Tiszanána a Tisza-tó szíve, melynek a falutól 5 kilométerre Dinnyésháton található szabadvízi strandja a romantikus lelkületűeknek nyújt élményt. Az “Álompart” hosszán kiemelt védelmet élvez a tisztaság és a csend. Határait sorompó védi, tájba illő napozóteraszok, sétálóhelyek, csónakkikötő teszik harmonikussá pihenésüket. A strand előtt húzódó szigeteket kis kézi kompon közelíthetik meg a napozni vágyók. Étterem és sátorozóhely működik a strand területén.
Sarud – Sarud partja a legklasszikusabb tóparti fürdőzőhelynek ad otthont. Bár infrastrukturális háttere elmarad társaiétól, természetes vize, sima fövenye kedvelt a fürdőzők körében. A Sarudi-medence a horgászoknak és a természetjáróknak ad kiváló lehetőséget csónakon felfedezni a tájat. Sarudot elsősorban azoknak ajánljuk akik kedvelik a falusias, nyugodt környezetet, elfeledve a város zsúfoltságát.
Poroszló – Poroszló lassan mélyülő, gyorsan melegedő szabadvízi strandját a gyermekes családoknak ajánljuk, ahol játszótér és ligetes fák alatt húzódó füves napozórész kínál kikapcsolódást a fürdőzőknek. A strand területén vizesblokk, büfé és sporteszköz-kölcsönző üzemel. Poroszló főutcáján több jó nevű étterem, csárda található, ahol megismerkedhet a tiszai halételekkel.
Tiszafüred - Tiszafüred a Tisza-tó centruma, az üdülőkörzet városa. Szabadvízi strandja az egyetlen természetes tiszai magas parton található, hatalmas füves napozóterülettel. Vizesblokk, szabadtéri zuhanyzók, nonstop ABC áll a vendégek rendelkezésére. A strandot büfék, éttermek sora övezi, melyek este hangos szórakozóhelyet varázsolnak a vendégeknek. Tiszafüreden termálfürdő is működik. Az üdülőterületen számos szállás, szálláshelyek közül válogathat.
Nagykörű – Nagykörű szabadvízi strandja a Tisza folyó egyik legnagyobb kiterjedésű homokos fürdőzőhelye. Alacsony vízállás esetén klasszikus földnyelvek nyúlnak a folyóba, ahol kicsik és nagyok nagy biztonságban hűsőlhetnek a vízben. A parton, nyáron nádfedeles büfé és táborozóhely működik. Nagykörűben található az ország legnagyobb összefüggő cseresznyéskertje.

- Hagyományörzés, kézművesutak, falusi turizmus
Fazekasság:
Ki ne ismerné a jellegzetes miskakancsót? Azt azonban már kevesen tudják, hogy e huszárt mintázó boroskancsó a tiszafüredi fazekasok találmánya, akik a múlt században 14-15 fazekasműhelyben is munkálkodtak. Abból a korból mentették meg az apró, lapos zsebben is könnyen elhelyezhető pálinkásedényüket, a butellát, melynek hátlapjára ma is vaskos népi rigmusokat írnak. Tiszafüred az Alföld második legnagyobb tálkészítő központja volt, innen terjedtek el a fehér, vörös, zöld és barna színben pompázó edények.
Bőrművesség: A füredi fanyereg már a XVIII. század közepén országos hírű volt. A gyártáshoz szükséges anyagok helyben is rendelkezésre álltak, az ártér bővelkedett nyárfában, a közeli hegyvidék bükkfát, a kiterjedt állattartás pedig a marhabőrt biztosította. Magyaroszág leghíresebb nyereggyártó műhelye itt működött, méghozzá a honfoglalás kori nyeregformákat, díszítési elemeket továbbörökítve.
Gyékény- és vesszőfonás: Aki elhalad a 33-as főúton Poroszló és Tiszafüred térségében, nehezen állja meg, hogy az autóutat megszakítva egy-egy vesszős kirakodóvásár mellett meg ne álljon. A vásárló ugyan is kedvére válogathat a vesszőből és gyékényből készített változatos tartó- és tárolóedényekből, valamint bútorok között, különböző méretű, alakú ládákból, tartókból, tálcákból, virágtartókból…és mindabból amit az emberi fantázia és kéz megalkotni képes. Aki azonban nem sajnálja idejét felfedezőútra indulhat a kis falvakba, ahol háznál gyakorolják e mesterséget és lényegesen kedvezőbb árakon juthat hozzá apró kincsekhez.

- Gyógyüdülés és termálstrandok
Magyarország messze földön híres gyógyvizeiről; nálunk sincs ez másképp: s Tisza-tavat gyógyító erejű termálgyűrű övezi, melyekre hangulatos, családias fűrdők épültek. Válasszon igényeinek megfelelő üdülést!
Tiszafüredi Thermál- és Gyógyfürdő – Tiszafüred
Berekfürdői Termál- és Strandfürdő –Berekfürdő
Tiszacsegei Termálfürdő –Tiszacsege
Tiszaörsi termálfürdő – Tiszaörs
Polgári Strandfürdő és Kemping – Polgár
Hevesi Strandfürdő és Kemping – Heves
Kunhegyesi Szent István parki fürdő – Kunhegyes
Mezőcsáti Strandfürdő – Mezőcsát
Tiszaújvárosi Termál- és Strandfürdő – Tiszaújváros

-Ötletek kalandozóknak
Hőlégballonal az ég tengerén. Repülés helyszíne: Tiszacsege és a Tisza-tó környéke
Sétarepülés Kummadarasról. Sétahajózás a Tiszán és a Tisza-tavon Tiszacsegétől Kisköréig.

- Kerékpáros ajánlatok, túrajavaslatok
Fedezze fel az alföldi kerékpározás örömeit. Itt nem az emelkedők legyőzése a cél, hanem a könnyed élményszerzés egy aktív üdülés alkalmával. Túráink kis forgalmú közúton, kijelölt kerékpárutakon, csendes falvakon, természetvédelmi területeken haladnak át. A Tisza-tó körül húzódó gát a 11-es EUROVelo útvonal része. Ezeken a területeken szívesen fogadnak kerékpárosokat, segítenek túraútvonalak kidolgozásában, túravezetőt biztosítanak és minden tanáccsal ellátják a vendéget. Itt mindenki a tudásának, erejének és kedvének mérten válogathat rövidebb-hosszabb túrákból. Az alábbi helyeken talál kerékpárszervizeket: Karcag, Kisköre, Kunhegyes, Tiszafüred.
Túrajavaslat -Tiszamente túra: Nagykörű-Kőtelek-Tiszasüly-Pélyi Madárrezervátum- Nagykörű,
-Kompos túra: Nagykörű komp- Fegyvernek- Tiszaroff komp- Tiszasüly- Kőtelek- Nagykörű,
- Városnéző túra: Nagykörű- Szolnok- Nagykörű.

- Lovaglás, lovastúrák
Hazánkban számos lovasbázis működik, a lovaglást kedvelők szinte minden vidékünkön hódólhatnak szenvedélyüknek. A Tisza-tó környékén elsősorban a kisebb, a vendégekkel közvetlenebb viszonyt kialakító lovas tanyákat és programokat találják meg az érdeklődők. De miért is érdemes a Tisza-tó partján is lóra ülni? A tájért, a lovaglás és fogatolás sajátos élményéért ezen az erős, tradíciókkal rendelkező vidéken. Próbálja ki Ön is, milyen élmény a gátakon folyamatos panorámában gyönyörködve lóháton vagy szekéren végigmenni, vagy a lovat, mint legjobb “terepjárót” kihasználva a sekélyebb medencéjű vízivilágát tanulmányozni esetleg a szabadstrandok szélén “társunkkal” megmártózni. A Tisza-tó környéke önmagában számos lovas kalandot rejteget, de különleges adottsága az is, hogy egy nap alatt elérhető onnan a Hortobágy és a Bükk-hegység más-más lovas élményt nyújtó vidéke is. A tó környéke lovas rendezvényekben is gazdag, melyek között egyaránt megtalálhatók a bensőséges hangulatú, különböző szakágakban és kategóriákban szervezett kis versenyek és a több ezer látogatót megmozgató fesztiválok. Kezdőként, haladóként vagy csak a lovat szerető emberként egyaránt választhat az ajánlatok közül.

- Évszakonként megfigyelhető madarak, kuriózumok a Tisza-tavon:
Tavasz:
nagy fakopáncs, karvalyposzáta, fekete harkály, kerecsensólyom, barna kánya, fekete gólya. Nyár: függőcinege, jégmadár, küszvágó csér, törpegém, nádi tücsökmadár, bölömbika, fattyúszerkő. Ősz: vándorsólyom, cigányréce, üstökösgém, örvös légykapó, halászsas, kerti rozsdafarkú, kormos szerkő. Tél: nagy őrgébics, barkóscinege, rétisas, kis bukó, bütykös ásólúd, vörösnyakú lúd

- Tisza-tavi kikötők
Szalók Vitorlás, Yacht és Csónak-kikötő - Abádszalók
Tiszavirág Kikötő – Tiszaderzs
Katamarán Kikötő - Jászberény
Szabics Kikötő - Tiszafüred-Örvény
Kormorán Kikötő - Tiszafüred-Örvény
Albatrosz Kikötő - Tiszafüred
Delfin Kikötő – Poroszló
Tiszanána-Dinnyésháti Kikötő - Tiszanána

- A régió jelentősebb rendezvényei:
Karcagi birkafőző verseny - Karcag , június
Tisza-tavi népzenei és néptánc fesztivál - Tiszafüred , június
Bereki napok - Berekfűrdő , július
Halasnapok - Tiszafüred , július
Nagykörűi cseresznyefesztivál - Nagykörű , július
Abádszalóki nyár - Abádszalók , június- augusztus
Csege napok - Tiszacsege , júliustól szeptemberig
Triatlon fesztivál - Tiszaújváros , augusztus
Lovasnapok – Kőtelek , augusztus
Nagykunsági kulturális napok – Karcag , augusztus
Karcagi lovasnapok – Karcag , október
Pákásznapok – Tiszabábolna , július
Gyékényesnapok – Tiszavalk , július
Vesszős napok - Tiszadorogma , augusztus
Gyorsulási és streetfighter verseny – Kunmadaras , június
Országos hagyományőrző halászlé főző verseny – Tiszaújváros , augusztus
Triatlon amatőr országos bajnokság – Kisköre , június
Kiskörei forgatag – Kisköre , augusztus
Egyeki vigasságok – Egyek , június
Három napos matyó lakodalom egy napon – Szentistván , augusztus

- Természeti értékek:
Hortobágyi Nemzeti Park
Tisza-tavi madárrezervátum
Egyek- Pusztakócsi Mocsarak
Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet
Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet
Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet
Erdőtelki Arborétum
Tiszaigari Arborétum
Mezőgazdasági Kutatóintézet Arborétuma
Kunhalmok
Gyógyhatású Iszap

- Sakkmúzeum
A világon mindössze négy sakkmúzeumot tartanak nyílván. A különleges játékfigurák bemutatására helyszínt: Moszkva, Frankfurt am Main, Rio de Janeiro, Heves biztosítanak.
Az itt látható anyagokat - amelynek összértéke 350 millió forint - 1958-tól napjainkig Dobroviczky Ferenc gyűjtötte össze. A legidősebb anyag, egy Sevillai komplett készlet 1750-ből származik. A múzeum korlátozott számban előzetes bejelentkezés alapján látogatható. Információ: 36/346-865.

- Tájházak:
A tájház egy-egy település vagy tájegység jellegzetes lakóházát és abban élők életmódjára utaló lakberendezését reprezentálják. Lehet azonban egy-egy mesterséghez fűződő műhely bemutatása is.
Ároktő: Tájház, Átány: Kakasház, Heves: Tájház, Karcag: Nagykunsági Tájház, Karcag: Karcagi Népművészeti Kft. Tájháza, Kunmadaras: Kossuth Ház, Mezőcsát: Dél-Borsodi Tájház, Nagyiván: Nagyiváni Tájház, Nagykörű: Tájház, Poroszló: Tájház, Szentistván: Népi Lakóház és Tájház, Tiszacsege: Zsellérház, Tiszacsege: Tüzelős-ól, Tiszafüred: Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház.

- Múzeumok:
Dormánd:
Remenyik Zsigmond Emlékszoba, Fegyvernek: Helytörténeti Gyűjtemény, Füzesabony: Helytörténeti Gyűjtemény, Heves: Hevesi Múzeumi Kiállítóhely, Heves: Sakkmúzeum, Karcag: Győrffy István Nagykun Múzeum, Karcag: Kántor Sándor Fazekasház, Karcag: Szabó Mihály Fazekasműhely, Karcag: Szélmalmi fogadóház, Kisköre: Falumúzeum, Kunhegyes: Néprajzi gyűjtemény, Mezőcsát: Népi Lakóház, Sarud: Falumúzeum, Tiszacsege: Zsellérház, Tiszafüred: Kiss Pál Múzeum, Tiszafüred: Meggyes Csárdamúzeum, Tiszafüred: Nyugati Fogadóház, Tiszakeszi: Iskola-és Helytörténeti Gyűjtemény, Tiszaújváros: Városi Helytőrténeti Gyűjtemény, Tiszaújváros: Városi Kiállítóterem.

- Turinform irodák:

Abádszalók , Deák Ferenc út 1/17
Berekfürdő , Berek tér 11.
Karcag , Dózsa György út 5-7
Kisköre , Kossuth út 8.
Nagykörű , Kossuth tér 1.
Tiszacsege , Fő út 38.
Tiszafüred , Fürdő út 21.

  Főoldal Hírlevél, hírek Könyvjelzőkhöz Kezdőlapom Link küldése Kapcsolat Médiaajánlat  
 

Ingyenes regisztráció (szálláshelyek részére)

Írjon nekünk!
Észrevételek, javaslatok:
Név:
E-mail cím:
Ezt a kódot:
Kérjük írja ide:

Gyors megkeresés (szállás keresők részére)

Írjon nekünk!
Észrevételek, javaslatok:
Név:
E-mail cím:
Ezt a kódot:
Kérjük írja ide:
 
Tisza Szállás www.onlinelap.com
tiszaszallas.hu
dd
Copyright ©2004- 2017. OnlineLap Média Összes oldalletöltés (2006. május 23. óta): 99851369